Skip to main content

Energiekosten besparen door uw woning te verduurzamen.

Energiekosten besparen kan je op verschillende manieren doen. In deze post geven we tips over het verwarmen van een woning. Ook is het isoleren van de woning van groot belang om energiekosten te besparen. Dit kan door bijvoorbeeld: bodemisolatie, beglazing vervangen, muur isoleren of door kleine bespaartips.

Verbruik minder gas

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om energiekosten te besparen, is minder gas verbruiken. Zet de thermostaat op maximaal 19 graden. verwarm alleen de kamers waar je verblijft en verbeter de isolatie van je woning. Ook kun je bijvoorbeeld warmere kleren dragen of een elektrisch kussen of dekentje of een infraroodpaneel gebruiken.

Energiekosten besparen met een warmtepomp:

De beste keus voor het klimaat, verwarmen van je huis doormiddel van een warmtepomp. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of bodem. Een warmtepomp werkt op stroom. Een volledige warmtepomp doet alles wat een cv-ketel op gas ook doet: hij verwarmt je huis en geeft warm water voor in de keuken en de douche. Daarbij is een elektrische warmtepomp een stuk duurzamer dan een cv-ketel op gas: de CO2-uitstoot voor verwarmen en warm water daalt met wel 50 procent.

Door het prijsplafond ben je met een elektrische warmtepomp misschien momenteel wat duurder uit dan met een cv-ketel op gas. Maar bedenk dat de investering voor een lange termijn is, en het prijsplafond tijdelijk is. In combinatie met zonnepanelen heb je minder tot geen last van het prijsplafond.

Niet ieder huis is klaar voor een warmtepomp. Je huis moet hiervoor namelijk goed geïsoleerd zijn. Zorg hier dus eerst voor, voordat je een warmtepomp aanschaft. Een mooie tussenstap is een hybride warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel. Een hybride warmtepomp werkt op stroom. Je kan tot wel 60% besparen op je gasverbruik. Ook de uitstoot voor het verwarmen daalt stevig.

Energiekosten besparen

Waarom NIET verwarmen met een elektrische heater of kachel

Een elektrische heater of kachel lijkt een slimme oplossing om minder gas te verbruiken en energiekosten te besparen, maar niets is minder waar. De elektrische kachel is namelijk een grote stroomvreter. Voor het klimaat is een elektrische kachel ook geen goed idee. Voor dezelfde hoeveelheid warmte stoot je met een elektrisch kacheltje vele malen meer CO2 uit als met een cv-ketel. Daarom is de elektrische kachel een afrader als vervanging voor verwarmen op aardgas. Je kunt elektrische kachels, heaters of radiatoren dus maar beter laten staan. Het zelfde geldt voor convectorkachels, radiatorkachels en convectoren.

Wil je toch elektrisch verwarmen, dan zijn er veel betere keuzes als bijverwarming. Neem een infraroodpaneel of een elektrisch verwarmingskussen of verwarmingsdekentje voor in je stoel. Deze vormen van elektrisch verwarmen zijn relatief goedkoop, ook zijn er voordelige infraroodpanelen.

Waarom NIET verwarmen met een houtkachel

Een houtkachel als alternatief voor de cv-ketel op gas is geen aanrader. Houtrook zorgt namelijk voor luchtvervuiling. Dat is voor iedereen ongezond, maar vooral kinderen, ouderen en mensen met een long-, hart- of vaatziekte hebben er extra last van. Houtkachels zijn ook niet energiezuinig. Bij een houtkachel vliegt tot 40 procent van de warmte via de schoorsteen naar buiten. Je kunt de houtkachel dan beter ook maar af en toe gebruiken voor de sfeer. Moderne houtkachels, tegelkachels en speksteenkachels (zoals de finoven) hebben overigens een hoger rendement dan oudere kachels: deze kachels benutten ongeveer 80 procent van de energie uit hout.

Waarom NIET verwarmen met een pellet kachel

Pelle kachels zijn schoner en zuiniger dan een houtkachel, ze benutten ongeveer 85 procent van de energie uit hout, maar als je hem als hoofdverwarming gebruikt en dus langdurig laat branden, stoot de pellet kachel toch nog veel fijnstof uit. Dit zorgt weer voor luchtvervuiling waar de buren last van krijgen. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Gebruik de pellet kachel dus af en toe als sfeerverwarming. In het buitengebied is er minder bezwaar tegen een pellet kachel of biomassaketel als hoofdverwarming, omdat de huizen verder uit elkaar staan.

Een pellet kachel verwarmt meestal maar één ruimte en kan geen water verwarmen. Wel is het zo dat pellets zijn gemaakt van zaagsel of snoeihout uit verantwoord beheerde bossen. Hierdoor is de CO2-uitstoot lager dan bij verwarmen met aardgas.

Waarom NIET verwarmen met een petroleumkachel

Sommige mensen schaffen door de hoge energiekosten een petroleumkachel aan om de kosten te drukken, maar dat is zeker niet aan te raden. Verwarmen met een petroleumkachel is niet klimaatvriendelijk, de CO2-uitstoot wordt op deze manier meer dan ook stukken hoger dan met de cv-ketel. Geen aanrader dus.

Verwarmen met de airco!

Een airco als verwarming is een (soort) warmtepomp, waarbij warme lucht de kamer in wordt geblazen. Dit is een uiterst energiezuinige manier van verwarmen. Wel geldt dit alleen voor airco’s met het zuinigste energielabel A+++ en niet voor mobiele varianten.

Vergeet niet dat de airco in de zomer een stroomslurper is en dat koelen met de airco juist duurder is. Je huis koel houden kun je het beste doen door goede isolatie, goede zonwering en ’s nachts de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Dat is veel goedkoper en klimaatvriendelijker.

Energiekosten besparen op gas

De beste keus voor het klimaat is de elektrische warmtepomp. Wel is dit een investering die niet iedereen kan doen. Een andere manier om te besparen is door minder en slimmer verwarmen. Dit lukt je door betere isolatie of door andere kleine, makkelijke aanpassingen. Slimmer verwarmen doe je bijvoorbeeld door vooral jezelf warm te houden met een elektrisch kussen, dekentje of een infraroodpaneel, in plaats van de hele kamer.

Energie label aanvragen?

Neem Contact op  Energie Label aanvragen

×