Skip to main content

Waarom jij je spouwmuur moet isoleren?

Spouwmuren zijn een essentieel element voor het isoleren van gebouwen en het behouden van een optimale binnentemperatuur. In dit artikel bespreken we hoe spouwmuren zijn opgebouwd, welke ruimte er tussen zit en hoe u deze effectief kunt isoleren om energie te besparen en comfort te vergroten. Hieronder leest u meer over spouwmuur isoleren en de opbouw van de spouw.

Opbouw en ruimte van spouwmuren

Spouwmuren bestaan uit twee muren, de binnenmuur en de buitenmuur. Tussen deze twee muren bevindt zich een open ruimte, de spouw genaamd. De spouw dient als isolatielaag en biedt tevens bescherming tegen vocht en schimmel. De breedte van de spouw varieert doorgaans tussen de 4 en 7 centimeter, afhankelijk van het bouwontwerp en de isolatienormen. Deze ruimte tussen de 2 muren geeft mogelijkheid tot het spouwmuur isoleren.

Hoe herken je een spouwmuur?

Een spouwmuur heeft gemiddeld een dikte van meer dan 25 centimeter. Ook kan je het op de bouwplannen zien en aan het metselverband. Een muur zonder spouw herken je aan een metselverband waarbij de stenen om en om in de lengte en in de breedte van de muur gelegd zijn.
Hier leest u meer over een Steensmuur of halfsteensmuur .

Het belang van isolatie van spouwmuren

Het isoleren van spouwmuren is van cruciaal belang om warmteverlies te minimaliseren en energie-efficiëntie te bevorderen. Zonder adequate isolatie kunnen warmte en kou makkelijk door de muren dringen, wat resulteert in hogere stookkosten en een oncomfortabele leefomgeving. Door de spouwmuur te isoleren kunt u uw energieverbruik verminderen en duurzamer leven.

Isolatiemethoden voor spouwmuren

Er zijn verschillende isolatiemethoden beschikbaar voor het Spouwmuur isoleren. Een populaire methode is het inblazen van isolatiemateriaal in de spouwruimte. Hierbij wordt via kleine gaatjes in de buitenmuur het isolatiemateriaal geïnjecteerd, waardoor de spouw volledig wordt opgevuld. Dit zorgt voor een efficiënte warmte-isolatie en voorkomt koudebruggen. Andere isolatiemogelijkheden zijn het plaatsen van isolatieplaten of -rollen in de spouw, afhankelijk van het type muur en de beschikbare ruimte.

Voordelen van spouwmuurisolatie

Het isoleren van uw spouwmuren biedt tal van voordelen, zowel op het gebied van energiebesparing als comfortverhoging. Ten eerste zorgt het voor een merkbare afname van warmteverlies, waardoor u aanzienlijk kunt besparen op uw energierekening. Daarnaast zorgt spouwmuurisolatie voor een betere geluidsisolatie, waardoor storende geluiden van buitenaf worden verminderd. Bovendien draagt het bij aan een meer constante binnentemperatuur, waardoor u minder afhankelijk bent van verwarmings- en koelsystemen.
Ook handig om rekening mee te houden is Tochtwering.

Nadeel van spouwmuur isoleren

Er zit 1 groot nadeel aan het na isoleren van de spouwmuur. Doordat de spouwmuur vol geblazen wordt met isolatiemateriaal, kan de muur minder goed ventileren en kunnen er vochtproblemen ontstaan. Het is daarom van groot belang dat na het isoleren van de spouwmuur, de buitenmuur wordt geïmpregneerd. Het impregneren van de muur voorkomt dat er vocht in de spouwmuur terecht komt en vermijd je vochtproblemen in huis.

Conclusie waarom je spouwmuur te isoleren:

Een goed geïsoleerde spouwmuur is van cruciaal belang voor een energie-efficiënt en comfortabel gebouw. Spouwmuur isoleren kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, waarbij de nieuwste technieken en materialen zorgen voor optimaal rendement. Door te investeren in spouwmuurisolatie verhoogt u niet alleen uw wooncomfort, maar ook het energielabel en draagt u ook bij aan een duurzame toekomst. Overweeg daarom om uw spouwmuren te isoleren en bespaar geld en energie in de lange termijn.)

Is uw spouwmuur geïsoleerd?

Bent u benieuwd naar of uw spouwmuur al geïsoleerd is? Kijk of er boorgaten in de gevel zitten. Dit kan een teken zijn van een spouwmuur die na het bouwjaar geïsoleerd is.
Mocht u er niet uitkomen, dan komen wij graag bij u langs om de spouwmuur te onderzoeken, doormiddel van een destructief onderzoek.

Energielabel aanvragen?

Neem Contact op  Energie Label aanvragen

×