Skip to main content
 
 

ABCadviseur Energielabels

transparantie en kwaliteit voorop

 
 

Uw energie verbruik verminderen?

Door slimme toepassingen kan uw verbruik drastisch verlaagd worden

 
 

Energielabels van ABCadviseur

Snel erachter komen wat voor energielabel uw woning heeft?

Wat is het energielabel in Leeuwarden? 

Woont u in de Leeuwarden of in de omgeving van Leeuwarden, wilt u wonen in Leeuwarden of de omgeving van Leeuwarden en heeft u een energielabel nodig?

De ABCadviseur legt het uit 

 Net als elektronische apparaten zoals uw TV, wasmachine en koelkast, een energielabel hebben, hebben woningen deze ook. Dit energielabel geeft u inzicht in het energieverbruik van uw woning, maar biedt ook adviezen voor verdere verduurzaming. Het energie label geeft kopers of huurders inzicht in hoe energiezuinig uw woning is.

Het energielabel is kun je zien als maatstaf voor de kwaliteit van woningen op het gebied energieverbruik en energiezuinigheid van de woning. Hoe hoger het label (A is hoog, G is laag), hoe energiezuiniger een woning is. 

Indirect zegt het energielabel ook iets over het wooncomfort in de woning. Een woning met een G-label, biedt minder wooncomfort aan dan een woning met een A-label. Als bewoner ervaar je in een woning met label G over het algemeen meer ongemakken en energiegebruik. Het hoge energieverbruik kom doordat de woninge slecht, nauwelijks of niet geïsoleerd is en nog enkel glas heeft wat dan weer als gevolg heeft dat het energieverbruik hoog ligt.  

Energieprestatie berekening in Leeuwarden

De basis van het energielabel, bestaat uit de energieprestatieberekening. De berekening berekent het theoretische gebouwgebonden energiegebruik uitgedrukt in kWh per m van de woning. Dit is de energie die nodig is voor verwarmen van de woning, warm tapwater ventilatie en verlichting. Er wordt uitgegaan van standaard bewonersgedrag en standaard klimaatcondities, waardoor het mogelijk wordt gemaakt om soortgelijke woningen onderling te vergelijken. 

De uiteindelijke berekening worden gemaakt aan de hand van meer dan 150 kenmerken. Een aantal hiervan zijn: 

 • Bouwjaar 
 • Afmetingen 
 • Gebruiksoppervlakte 
 • Gevel en dakoppervlakte 
 • Isolatie
 • Type beglazing 

Maar ook kijken we naar de installaties die aanwezig zijn in de woning zoals:

 • Warmteopwekker 
 • Ventilatie 
 • Warmwater 
 • Koeling 
 • Zonnepanelen 

De woningopname in Leeuwarden

Al deze bovengenoemde kenmerken hebben invloed op het berekende energiegebruik en dus op het uiteindelijke label. Tijdens de woningopname worden de benodigde kenmerken van de woning, vastgelegd door de ABCadviseur en meegenomen in de berekening. 

Voorbeeld energielabel Leeuwarden

Aan de bovenzijde van het energielabel, vind u het labelletter van de woning. Dit label letter komt voort uit de energieprestatieberekening.Op de voorpagina van het energielabel, vindt u een korte samenvatting bij de verschillende onderdelen die de uiteindelijke energiezuinigheid van de woning bepalen. 

Wat vind je verder op het energielabel:

Isolatie

Hoe goed zijn de bouwdelen van jouw woning in Leeuwarden geïsoleerd?

Scoort jouw woning een min op 1 van de onderdelen? Dan is dit een zwak plek van de woning op het isolatie gebied. Hier kun je dan het beste meteen beginnen met isoleren. Daar is namelijk veel warmte verlies en gemakkelijk winst te behalen. Vergeet ook niet te kijken naar de onderdelen die al wel een +/- of + scoren, want ook daar zijn nog grote verbeteringen mogelijk. Verbeterd u de isolatie van uw woning? Dan levert dat een lagere energierekening op én een comfortabelere woning. 

Is de isolatie goed genoeg?

Op het energielabel staat ook een doel voor de totaalscore voor de isolatie en ventilatie van je woning, de ‘standaard voor isolatie’. Haalt je woning deze standaard, dan is die geschikt voor verwarming zonder aardgas, zoals met een warmtepomp of lage temperatuur warmtenet. Lees hierover meer op www.verbeterjehuis.nl. 

Installaties in Leeuwarden

Welke installaties gebruik je voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling?

 • Heeft u een installatie voor verwarming en warm water waarmee u geen aardgas gebruikt, bijv. een warmtepomp? Dan ziet u dat terug onder nummer 7, 8 en 9 en hoef u  de woning op dat punt niet te verbeteren. Heeft u nog wel installaties op aardgas? Dan wordt er aanbevolen deze te vervangen door een installatie op hernieuwbare energie. 
 • Hoe beter de isolatie en hoe meer de naden en kieren in de woning dichtgemaakt zijn, hoe belangrijker ventilatie wordt. Want als er geen verse lucht meer binnenkomt via naden en kieren, dan moet dat op een andere manier worden geregeld. Zo houd je de lucht in de woning gezond. Bij punt 10 zie je terug welk type ventilatie installatie de woning aanwezig is en of hier verbetering is aanbevolen. Ventilatiesystemen met warmteterugwinning en vraagsturing gaan slim om met energie. 
 • Gebruikt u in uw woning een airco of een ander mechanisch koelsysteem? Dan is daar relatief veel energie voor nodig. Beter is het om te investeren in energiezuinige manieren om je huis koel te houden. 
 • Ga na of u zich kunt aansluiten op het warmtenet in Leeuwarden.

Aardgasaansluiting

Hier leest u of voor de verwarming van uw woning nog gebruik wordt gemaakt van een aardgasaansluiting. Verwarming op basis van fossiele energie veroorzaakt veel CO2-uitstoot en daar wil Leeuwarden vanaf. Gebruikt uw woning nog gas, bereid je dan voor op de overgang naar hernieuwbare energie. 

Warmtebehoefte wintermaanden in Leeuwarden

Hoe beter uw woning in Leeuwarden geïsoleerd is, hoe minder energie er nodig is om het ’s winters warm te krijgen en houden. Heeft uw woning een hoge warmtebehoefte, dan betekend dit dat er veel energie nodig is voor verwarming. Heeft uw woning juist een lage warmtebehoefte, dan is er weinig energie nodig voor verwarming.

Stadsverwarming in Leeuwarden.

Risico op hoge binnentemperaturen in de zomer

Warmere zomers maken we steeds vaker mee. Het risico op hoge binnentemperaturen neemt hierdoor toe. Met buitenzonwering, zonwerend glas en betere gevel en dakisolatie houdt u de woning in de zomer lekker koel en verbruikt uw koelsysteem minder energie. 

Aandeel hernieuwbare energie

Energie uit fossiele brandstoffen zorgt voor CO2-uitstoot en dat is slecht voor het klimaat. Hernieuwbare energie wordt gehaald uit bijvoorbeeld de zon, biomassa, lucht of de bodem. Hoe meer hernieuwbare energie je zelf opwekt, hoe lager je aandeel fossiele energie en daarmee hoe beter je energielabel. 

Ten slotte vindt u onderaan de voorpagina van het energielabel de details over de opgenomen woning en de koepel organisatie. 

Beter energielabel in Leeuwarden? Lagere energierekening 

Na de korte samenvatting over de voorpagina, leest u hier op de tweede pagina een toelichting op het energielabel én krijgt u een indicatie van de energierekening van uw woning in Leeuwarden. Deze indicatie is gebaseerd op gemiddelde cijfers voor een zelfde soort woning als die van u. Hierbij is gekeken naar het totale energieverbruik. Dat betekent het verbruik voor de verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Doordat niet iedereen energiebewust leeft, zie je hier ook een verdeling in laag, gemiddeld en hoog energieverbruik. 

Gaat u uw huis verduurzamen en krijgt u een beter energielabel? Dan ziet u hier hoe uw energierekening daardoor kan gaan dalen. Verander jij je gedrag en ga je van een hoog naar gemiddeld of zelfs laag energieverbruik? Bijvoorbeeld door voortaan je apparaten uit te zetten als je deze niet gebruikt, of door oude apparaten te vervangen door energiezuinige opvolgers? Dan zie je ook wat voor effect dat kan hebben op de energierekening. 

Hier kun je verbeteren in Leeuwarden

Verder in het energielabel vind u een meer uitgebreide uitleg per bouwdeel en installatie van de woning. U leest waarom dat onderdeel belangrijk is voor de energiezuinigheid van uw huis, hoe uw woning op het betreffende onderdeel scoort en wat u nog zou kunnen verbeteren aan de woning.  

Energielabel of maatwerkadvies in Leeuwarden

Bent u benieuwd naar wat de energiezuinigheid van uw woning is en op welke plekken uw woning verbetering kan gebruiken? Twijfel dan niet en maak snel een afspraak voor een energielabel! Bent u benieuwd waar u het beste kunt beginnen, hoeveel deze verbetering ongeveer gaat kosten? Maak dan snel een afspraak voor een maatwerkadvies! 

Vragen over het verbruik van uw woning? Neem contact op

Berekenen van het Energie Verbruik

Nadat we bij u in Leeuwarden langs zijn geweest voor de opname van de woning, wordt de woning uitgewerkt in de Vabi software. In het programma Vabi vullen we alle kenmerken van uw woning in waarop een berekening wordt gemaakt.

De uitslag van deze berekening wordt gedaan op basis van het fossiele energiegebruik. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar, kWh per m². Wanner de berekening gemaakt is, wordt deze gecontroleerd en vervolgens geregistreerd in de database www.ep-online.nl. Vervolgens wordt het label aangemaakt en versturen wij het energielabel naar het door u opgegeven e-mailadres.

Het vaststellen van de energie prestatie van uw woning in Leeuwarden voor een energielabel is verplicht bij de verkoop en/of verhuur van uw woning. Ook is het soms mogelijk om een rentekorting bij de bank te krijgen wanneer de energie prestatie van de woning wordt vastgesteld.

Ook wanneer u uw woning wilt verduurzamen kunnen wij u helpen. Wij bezoeken uw woning en aan de hand van een inspectie leveren wij u een maatwerkadvies

Heeft u al een energielabel?
Ga naar ep-online

Energielabel aanvragen in Leeuwarden?

Neem Contact op  Energielabel aanvragen

×