Skip to main content
 
 

ABCadviseur Energielabels

transparantie en kwaliteit voorop

 
 

Uw energie verbruik verminderen?

Door slimme toepassingen kan uw verbruik drastisch verlaagd worden

 
 

Energielabels van ABCadviseur

Snel erachter komen wat voor energielabel uw woning heeft?

Waarom kiezen voor energielabel van de ABCadviseur?

We leggen het uit 

Net als elektronische apparaten zoals uw TV, wasmachine en koelkast, een energielabel hebben, hebben woningen deze ook. Dit energielabel geeft u inzicht in het energieverbruik van uw woning, maar biedt ook adviezen voor verdere verduurzaming. Het energie label geeft kopers of huurders inzicht in hoe energiezuinig uw woning is.

Maatstaaf

Het energielabel kun je zien als maatstaf voor de kwaliteit van de woning op het gebied van energieverbruik en energiezuinigheid van de woning. Hoe hoger het label (A is hoog, G is laag), hoe energiezuiniger een woning is. 

Wooncomfort

Indirect zegt het energielabel ook iets over het wooncomfort in de woning. Een woning met een G-label, biedt minder wooncomfort aan dan een woning met een A-label. Als bewoner ervaar je in een woning met label G over het algemeen meer ongemakken en energiegebruik. Het hoge energieverbruik kom doordat de woning slecht, nauwelijks of niet geïsoleerd is en nog enkel glas heeft wat dan weer als gevolg heeft dat het energieverbruik hoog ligt. 

Prijsberekening energielabel.

Wat zijn de kosten van een energielabel bij de ABCadviseur? Op basis van uw postcode, huisnummer en woningtype ontvangt u een prijsberekening van het energielabel voor uw woning. Vul de onderstaande gegevens in:
Energieprestatie berekening 

De basis van het energielabel, bestaat uit de energieprestatieberekening. De berekening berekent het theoretische gebouwgebonden energiegebruik uitgedrukt in kWh per m van de woning. Dit is de energie die nodig is voor verwarmen van de woning, warm tapwater ventilatie en verlichting. Er wordt uitgegaan van standaard bewonersgedrag en standaard klimaatcondities, waardoor het mogelijk wordt gemaakt om soortgelijke woningen onderling te vergelijken. 

De uiteindelijke berekening worden gemaakt aan de hand van meer dan 150 kenmerken. Een aantal hiervan zijn: 

 • Bouwjaar 
 • Afmetingen 
 • Gebruiksoppervlakte 
 • Gevel en dakoppervlakte 
 • Isolatie
 • Type beglazing 

Maar ook kijken we naar de installaties die aanwezig zijn in de woning zoals:

 • Warmteopwekker 
 • Ventilatie 
 • Warmwater 
 • Koeling 
 • Zonnepanelen 

De woningopname 

Al deze bovengenoemde kenmerken hebben invloed op het berekende energiegebruik en dus op het uiteindelijke label. 

Tijdens de woningopname worden de benodigde kenmerken van de woning, vastgelegd doormiddel van foto’s en metingen. De ABCadviseur gebruikt deze gegevens voor de uiteindelijke energieberekening. Indien isolatie niet kan worden vastgesteld, bieden wij ook de mogelijkheid om destructief onderzoek te verrichten.

Vragen over het verbruik van uw woning? Neem contact op

Voorbeeld energielabel 

Energielabel 171252998

Aan de bovenzijde van het energielabel, vind u het labelletter van de woning. Dit label letter komt voort uit de energieprestatieberekening.Op de voorpagina van het energielabel, vindt u een korte samenvatting bij de verschillende onderdelen die de uiteindelijke energiezuinigheid van de woning bepalen. 

Wat vind je verder op het energielabel?

 

Is de isolatie goed genoeg?

Op het energielabel staat ook een doel voor de totaalscore voor de isolatie en ventilatie van je woning, de ‘standaard voor isolatie’. Haalt je woning deze standaard, dan is die geschikt voor verwarming zonder aardgas, zoals met een warmtepomp of lage temperatuur warmtenet. Lees hierover meer op onze nieuwspagina. 

Installaties

Welke gebruik je voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling?

 • Heeft u een installatie voor verwarming en warm water waarmee u geen aardgas gebruikt, bijv. een warmtepomp? Dan ziet u dat terug onder nummer 7, 8 en 9 en hoef u  de woning op dat punt niet te verbeteren. Heeft u nog wel installaties op aardgas? Dan wordt er aanbevolen deze te vervangen door een installatie op hernieuwbare energie. 
 • Hoe beter de isolatie en hoe meer de naden en kieren in de woning dichtgemaakt zijn, hoe belangrijker ventilatie wordt. Want als er geen verse lucht meer binnenkomt via naden en kieren, dan moet dat op een andere manier worden geregeld. Zo houd je de lucht in de woning gezond. Bij punt 10 zie je terug welk type ventilatie installatie de woning aanwezig is en of hier verbetering is aanbevolen. Ventilatiesystemen met warmteterugwinning en vraagsturing gaan slim om met energie. 
 • Gebruikt u in uw woning een airco of een ander mechanisch koelsysteem? Dan is daar relatief veel energie voor nodig. Beter is het om te investeren in energiezuinige manieren om je huis koel te houden. 

Aardgasaansluiting

Hier leest u of voor de verwarming van uw woning nog gebruik wordt gemaakt van een aardgasaansluiting. Verwarming op basis van fossiele energie veroorzaakt veel CO2-uitstoot en daar wil Nederland vanaf. Gebruikt uw woning nog gas, bereid je dan voor op de overgang naar hernieuwbare energie. 

Warmtebehoefte wintermaanden

Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe minder energie er nodig is om het ’s winters warm te krijgen en houden. Heeft uw woning een hoge warmtebehoefte, dan betekend dit dat er veel energie nodig is voor verwarming. Heeft uw woning juist een lage warmtebehoefte, dan is er weinig energie nodig voor verwarming. 

Risico op hoge binnentemperaturen in de zomer

Warmere zomers maken we steeds vaker mee. Het risico op hoge binnentemperaturen neemt hierdoor toe. Met buitenzonwering, zonwerend glas en betere gevel en dakisolatie houdt u de woning in de zomer lekker koel en verbruikt uw koelsysteem minder energie. 

Aandeel hernieuwbare energie

Energie uit fossiele brandstoffen zorgt voor CO2-uitstoot en dat is slecht voor het klimaat. Hernieuwbare energie wordt gehaald uit bijvoorbeeld de zon, biomassa, lucht of de bodem. Hoe meer hernieuwbare energie je zelf opwekt, hoe lager je aandeel fossiele energie en daarmee hoe beter je energielabel. 

Ten slotte vindt u onderaan de voorpagina van het energielabel de details over de opgenomen woning en de koepel organisatie. 

Beter energielabel. Voor een lagere energierekening? 

Na de korte samenvatting over de voorpagina, leest u hier op de tweede pagina een toelichting op het energielabel én krijgt u een indicatie van de energierekening. Deze indicatie is gebaseerd op gemiddelde cijfers voor een zelfde soort woning als die van u. Hierbij is gekeken naar het totale energieverbruik. Dat betekent het verbruik voor de verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Doordat niet iedereen energiebewust leeft, zie je hier ook een verdeling in laag, gemiddeld en hoog energieverbruik. 

Woning verduurzamen

Gaat u uw huis verduurzamen en krijgt u een beter energielabel? Dan ziet u hier hoe uw energierekening daardoor kan gaan dalen. Verander jij je gedrag en ga je van een hoog naar gemiddeld of zelfs laag energieverbruik? Dit kan door bijvoorbeeld voortaan apparaten uit te zetten als deze niet gebruikt worden, of door oude apparaten te vervangen door energiezuinige apparaten. Het effect dat dit kan hebben op de energierekening is dan vrijwel direct merkbaar. 

Hier kun je verbeteren

Verder in het energielabel vindt u een meer uitgebreide uitleg per bouwdeel en installatie van de woning. U leest waarom dat onderdeel belangrijk is voor de energiezuinigheid van uw huis, hoe uw woning op het betreffende onderdeel scoort en wat u nog zou kunnen verbeteren aan de woning bijvoorbeeld een muur isoleren.  

Energielabel of maatwerkadvies

Bent u benieuwd naar wat de energiezuinigheid van uw woning is en op welke plekken uw woning verbetering kan gebruiken? Twijfel dan niet en maak snel een afspraak voor een energielabel! Bent u benieuwd waar u het beste kunt beginnen, hoeveel deze verbetering ongeveer gaat kosten en hoe snel u deze kan terugverdienen? Maak dan snel een afspraak voor een maatwerkadvies! 

Vragen over uw energieverbruik? Neem contact op

Berekenen van het Energie Verbruik

Nadat we bij u langs zijn geweest voor de opname van de woning, wordt de woning uitgewerkt in de Vabi software. In het programma Vabi vullen we alle kenmerken van uw woning in waarop een berekening wordt gemaakt.

De uitslag van deze berekening wordt gedaan op basis van het fossiele energiegebruik. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar, kWh per m². Wanner de berekening gemaakt is, wordt deze gecontroleerd en vervolgens geregistreerd in de database www.ep-online.nl. Vervolgens wordt het label aangemaakt en versturen wij het energielabel naar het door u opgegeven e-mailadres.

Het vaststellen van de energie prestatie van uw woning voor een energielabel is verplicht bij de verkoop en/of verhuur van uw woning. Ook is het soms mogelijk om een rentekorting bij de bank te krijgen wanneer de energie prestatie van de woning wordt vastgesteld.

Ook wanneer u uw woning wilt verduurzamen kunnen wij u helpen. Wij bezoeken uw woning en aan de hand van een inspectie leveren wij u een maatwerkadvies

Heeft u al een energielabel?
Ga naar ep-online

Esther Wetting
2024-03-12
Vorig jaar, bij de verkoop van ons oude huis, heeft Simon van ABCadviseur ons goed geholpen. Daarom hebben we Simon weer gecontacteerd om een nieuw energielabel uit te brengen, dit keer voor ons nieuwe en compleet verduurzaamde huis. Weer zijn we goed geholpen: hij reageerde meteen op onze aanvraag en hij kon ook snel langskomen. Het energielabel hadden we een dag na de afspraak al in de mail. Top geregeld!
Sytze van der Meer
2024-03-06
Zeer professioneel en erg vriendelijk. Snel en goed een duidelijk energielabel geleverd.
Henk Breukelaar
2024-02-29
ABC adviseur heeft het energieadvies binnen twee dagen aangeleverd. Afspraak is afspraak en verre weg de goedkoopste optie. Zeer tevreden.
Janette De Jong
2024-02-29
Nadat de makelaar voor onze woning een energielabel had aangevraagd nam Simon direct contact met ons op. Hij was snel beschikbaar en heeft alles vlot afgehandeld. Simon is vriendelijk, professioneel en kon goed uitleg geven over het energielabel.
Tjipke Bosma
2024-01-06
Na twee dagen al aanwezig om de energielabel op te nemen en de volgende dag al een uitslag van mijn energielabel !!! Super snel bedankt
Dennis van der Velden
2024-01-04
Snel. Betrouwbaar en betaalbaar.
Bassman ##
2023-12-14
Niets negatief!
Petronella
2023-12-06
Via ABCadviseurs een energielabel aanvraag gedaan. Prettig zaken doen: snelle reactie ontvangen, een snel een afspraak gepland. Door ziekte de afspraak een avond ervoor moeten afzeggen. Hiervoor alle begrip van de adviseur. Een nieuwe afspraak was probleemloos gepland. En het label een paar dagen later in de mail ontvangen. Zeer tevreden.
Massagewerkfriesland bedrijfsstoelmassage MWF
2023-12-04
Super snelle service en zeer blij met het nieuwe energie label A
Tina Jensma
2023-12-04
Prima! Snelle reactie en levering!

Energielabel aanvragen?

Neem Contact op  Energielabel aanvragen

×