Skip to main content

Vragen over energielabel gekoppeld aan hypotheek

5 vragen over hoe het energielabel de hoogte van de hypotheek beïnvloedt. Laatst hebben wij het artikel “energielabel gekoppeld aan hypotheek” . Over dit artikel worden veel vragen gesteld. Dit is dan ook de reden dat wij de vragen over energielabel gekoppeld aan hypotheek hier behandelen.

Het energielabel gaat per 2024 een rol spelen bij het hypotheekbedrag dat huizenkopers maximaal kunnen lenen voor een woning.
Wat kun je nog lenen als het huis wat je op het oog hebt, beschikt over een slecht energielabel?
Kun je extra geld lenen als je je woning wilt gaan verduurzamen?

De afgelopen periode is het energielabel steeds belangrijker geworden voor een woning. Hier hebben we laatst al een artikel over geschreven, maar het belang van het energielabel zal in 2024 alleen maar toenemen!

Slecht energielabel?

Energiekosten worden steeds hoger. Elke euro die je aan je energie besteedt kun je niet uitgeven aan je hypotheek. Daarom is het logisch dat het energielabel invloed gaat hebben op hoeveel je mag lenen voor je woning, maar let op. Als je een huis wilt kopen met een slecht label, kun je vanaf volgend jaar namelijk minder lenen dan eerst. Als het label beter is, kun je meer lenen. Simpel gezegd is het zo dat je op basis van je bruto-inkomen en rentestand een bepaald bedrag kunt lenen. Afhankelijk van het energielabel dat het huis heeft dat je wilt kopen, komt daar een bedrag bij. Bij energielabel G, F of E komt er niets bij. Bij label D of C is dat € 5.000,- en als je een huis koopt met energielabel B of A komt er € 10.000,- bij. Vind je een woning die voorzien is van het label A+++ met energieprestatiegarantie voor tenminste 10 jaar, dan kun je zelfs € 50.000,- extra lenen. Met andere woorden: hoe zuiniger je huis, hoe minder je kwijt bent aan je energierekening en hoe meer je kunt lenen voor je woning.”

Lees hier meer over waar naar gekeken wordt tijdens het opstellen van een energielabel.

Hoe zit het als je je huis wilt verkopen, maar nog geen energielabel hebt?

“Het hebben van een energielabel is nog niet verplicht, echter wel als je je huis wilt gaan verkopen. Als je een label wilt, kun je deze eerst aanvragen bij de ABCadviseur. De ABCadviseur komt langs en geeft aan welk label je huis krijgt. Als je woning geen energielabel heeft en je besluit om te verduurzamen, kun je hiervoor 10.000 euro extra lenen bovenop wat je mag lenen op basis van je inkomen. Wat ik hierbij aanraad, is om goed in de gaten te houden wat de plannen zijn van de gemeente waar je woont. Elke gemeente moet namelijk een plan van aanpak hebben op het gebied van verduurzaming in de gemeente. Als de gemeente aangeeft dat jouw wijk overgaat op een warmtenet, dan is het niet handig om een warmtepomp aan te schaffen. Er staan op de site van de gemeente tips hoe je de verduurzaming van je woning aan kunt pakken, maar de ABCadviseur kan hierbij ook helpen.

Energielabel verbeteren? Neem contact op met de ABCadviseur!

Stel. Je wilt je huis met slecht label verkopen. Is het dan verstandig om
je woning voor de verkoop te verduurzamen?

“Voor het milieu is het zeker goed, maar je hebt geen zekerheid dat je de  investering eruit haalt. Wel kun je je huis waarschijnlijk makkelijker verkopen, maar in de huidige markt is dat niet zo’n issue. Als de woningmarkt op slot zit,  zie je dat woningen met een slechter label, slechter verkocht worden. Bij het scenario “je woning voor de verkoop verduurzamen” spelen de plannen van de gemeente waar je woont een rol. Uiteindelijk moeten namelijk alle woningen duurzaam zijn. Het doel voor 2050 is enkel klimaatneutrale huizen.

De gemeente waar je woont kan bijvoorbeeld bepaalde wijken op bepaalde momenten van het gas afhalen. Gemeentes moeten hier zelfs al plannen voor hebben, maar deze zijn vaak nog niet concreet. Zaak is dus om je gemeente in de gaten te houden wat betreft ‘van het gas af’. Als voor jouw wijk een warmtenet aangelegd wordt, heb je namelijk de verplichting om aangesloten te zijn op het warmtenet. Je hoeft de energie niet af te nemen, maar je moet wel maandelijks voor die aansluiting betalen.

Hoe zit het als je in een monument woont?

“Als je huis een monumentale status heeft, ben je niet verplicht te verduurzamen. Uitgangspunt hierbij is dat het belangrijk is dat erfgoed blijft zoals het bedoeld is. Het vervelende daarbij is wel de vraag hoe je het gaat oplossen als de wijk waarin het monument staat, afgesloten wordt van gas. Dan moet je waarschijnlijk gasflessen of iets dergelijks gaan regelen voor je verwarming. Bij monumenten heb je overigens ook geen energie label nodig om ze te kunnen verkopen. Met de stijgende energiekosten verwacht ik wel dat de kosten om in zo’n pand te wonen hoger gaan worden.”

Tot slot. Verandert er nog meer per 1 januari?

“Ja, qua leennormen verandert er dat er vanaf 1 januari wordt gekeken naar de daadwerkelijke maandlasten van kopers met een studieschuld. Dit is vooral rechtvaardiger voor ex-studenten die extra hebben afgelost, hierdoor krijgen ze namelijk meer leencapaciteit voor hun hypotheek. Nu wordt er uitgegaan van de oorspronkelijke schuld en de bijbehorende maandlast. Dit gaat er dus veranderen komend jaar.

Dit zijn de vragen energielabel gekoppeld aan hypotheek, die het meest gesteld worden.

Energielabel aanvragen?

Neem Contact op  Energie Label aanvragen

×