Skip to main content

Energielabel gekoppeld aan hypotheek

Hoe beter je energielabel, hoe meer hypotheek je volgend jaar kunt krijgen, oftewel: Energielabel gekoppeld aan hypotheek. Het maximale leenbedrag wordt namelijk gekoppeld aan de energiezuinigheid van je huis.

Hoe zuiniger de woning, hoe beter het energielabel, hoe meer je kan lenen.

De afgelopen periode is het energielabel steeds belangrijker geworden voor een woning. Hier hebben we laatst al een artikel over geschreven, maar het belang van het energielabel zal in 2024 alleen maar toenemen!

Het rapport met de nieuwe leennormen is leidend voor de hypotheekaanvragen. Veel kopers zullen volgend jaar minder kunnen lenen dan nu het geval is. Er zijn vier zaken die in 2024 invloed hebben op de maximale hoogte van je hypotheek.

1. Energielabel vanaf 2024 gekoppeld aan hypotheek.

Vanaf 2024 wordt de hypotheek gekoppeld aan het energielabel van de woning. Huizen met een energielabel E, F of G vormen de standaard. Kopers van een woning met een beter energielabel kunnen meer lenen, want door de lagere energierekening houden ze maandelijks meer geld over. Dit kan wel oplopen tot wel 50.000 euro voor een huis dat gegarandeerd nul op de meter heeft. Woningen met energielabel A++++.

Dit zijn dus extreem energiezuinige huizen, maar daar zijn er niet veel van in Nederland. Uit eerdere cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat de meeste huizen in Nederland, meer dan 60% energielabel B of lager hebben.

Lees hier meer over waar naar gekeken wordt tijdens het opstellen van een energielabel.

2. Waarom uw woning energiezuinig maken?

Kopers kunnen extra lenen om hun energielabel te verbeteren en hun huis energiezuiniger te maken. Voor deze lening bestaat een lijst met maatregelen die vrijwel altijd de energierekening laat dalen. Hierbij moet je denken aan het plaatsen van zonnepanelen, isoleren en het plaatsen van een warmtepomp. Voorheen was dit ook al mogelijk, maar voor de meeste huizen was dit bedrag erg laag.

Hoeveel je extra hypotheek kunt krijgen, is ook gekoppeld aan het energielabel. Bij EFG-woningen zijn meer maatregelen nodig. Kopers van deze woningen kunnen daarom een hoger bedrag bij lenen dan kopers van woningen die al energiezuiniger zijn. Voor de energielabels EFG stijgt dit in 2024 naar 20.000 euro. Voor een huis met energielabel A of B kun je maximaal 10.000 euro extra lenen om je woning te verduurzamen.

Energielabel verbeteren? Neem contact op met de ABCadviseur!

4. Studieschuld? Dit veranderd er in 2024.

Heb je een studieschuld, dan heeft dat invloed op de hoogte van je hypotheek. Tot nu toe was de oorspronkelijke studieschuld hierin leidend, maar dat verandert volgend jaar. Volgend jaar zijn de maandelijkse lasten leidend. Als iemand extra aflost op de studieschuld en daardoor lagere maandlasten heeft, zorgt dit dat je meer kunt lenen.

Energielabel aanvragen?

Bent u van plan een energielabel aan te vragen voor uw woning? Dan bent u bij de ABCadviseur aan het juiste adres!

De ABCadviseur neemt alle woningkenmerken mee om het beste resultaat te kunnen bereiken!
Doordat wij alle woningkenmerken meenemen en beoordelen, kan het energielabel al snel enkele stappen hoger uitvallen!

Energielabel aanvragen?

Neem Contact op  Energie Label aanvragen

×