Skip to main content

Bodemisolatie? Verduurzamen maar!

Bodemisolatie zorgt voor een goed geïsoleerde kruipruimte en bied veel voordelen. Slecht geïsoleerde kruipruimten kunnen voor veel problemen zorgen! Door water en een hoge luchtvochtigheid kunt u last krijgen van bijvoorbeeld houtrot en of betonrot aan uw vloer of eroderende leidingen. Daarnaast is de kans op tocht en vocht boven de vloer stukken groter zonder Bodemisolatie. Bodemisolatie met bijvoorbeeld EPS korrels is een relatief kleine investering, die zich snel terugverdient door minder energiekosten en de besparing op onderhoud aan het leiding- en betonwerk in de kruipruimte.

Een ander voordeel is dat bodemisolatie uw energielabel verbetert, wat er dan weer voor zorgt dat de waarde van uw woning stijgt. Het is dan ook zeker aan te raden om dit te doen voordat u uw woning gaat verkopen.

Wij kunnen dit eenvoudig voor u uitrekenen en hierover adviseren.

bodemisolatie: het isoleren van de kruipruimte

De kruipruimte is de koudste en vochtigste ruimte in een woning. Als de temperatuur stijgt in de kruipruimte, zal het vocht in deze ruimte gaan condenseren. Deze condensatie trekt omhoog tegen uw vloer waardoor de vloer nat wordt van onderen. Dit kan schadelijk zijn voor het beton en het hout en zorgen voor houtrot en broos beton. Hier zit uiteraard niemand als woningbezitter op te wachten. Toch zijn er veel kruipruimtes die geen kruipruimte isolatie hebben, of slecht geïsoleerd zijn. Door te kiezen voor bodemisolatie met EPS-korrels, beschermt u uw kruipruimte tegen optrekkend vocht en houdt u boven de vloer warme voeten!

Het grootste deel van de woningen in Nederland hebben een kruipruimte onder het huis. Dit is een ruimte die vaak onder de gehele woning loopt en waar veel leidingen lopen. Denk bijvoorbeeld aan de waterleidingen, afvoer en elektra. Het is belangrijk om de ruimte onder de woning goed te isoleren, dit kan door bodemisolatie aan te brengen. De kruipruimte is in de meeste gevallen een onverwarmde ruimte (AOR) wat er toe leidt dat dit een vochtige ruimte is.
Dit is onaangenaam vochtig, maar kan ook slecht zijn voor de constructie van de woning en uw gezondheid door schimmelvorming. Een vochtige kruipruimte is een broeinest voor ongedierte zoals muizen, ratten en muggen, maar ook voor schimmels en bacteriën. Door de kruipruimte goed te isoleren met EPS korrels, zullen deze problemen hier voor goed verdwijnen!

Een goed geïsoleerde kruipruimte verbetert de luchtkwaliteit

Bodemisolatie zorgt voor onder andere een verbetering van uw energielabel en de duurzaamheid van uw woning. Dit geldt voor zowel een betonnen- als een houten vloer. In beide gevallen zijn EPS korrels zeker wel de uitkomst. Deze korrels zorgen er voor dat de luchtvochtigheid in uw woning vermindert en de luchtkwaliteit verbeterd. Hierdoor zal er minder energie nodig zijn om uw woning op temperatuur te krijgen. Daarbij komt kijken dat de kwaliteit van de lucht in uw woning zal verbeteren. Dit merkt u aan een betere en fijnere ademhaling doordat er onder andere minder schimmels en bacteriën in de lucht aanwezig zijn. Voor mensen met astma of een longaandoening is dit kwaliteitsverschil van nog groter belang!

Het effect van een goede bodemisolatie

Nadien uw kruipruimte is voorzien van bodemisolatie, kan het vocht in de kruipruimte nog wel condenseren. Echter zal dit niet meer verdampen en condenseren tegen uw vloer. Door de bodemisolatie blijft de lucht boven de isolatielaag droog. Door deze drogere lucht bespaart u veel energie, omdat u geen vieze vochtige lucht hoeft te verwarden. Droge lucht wordt sneller warm en houdt langer de warmte vast. Dit zorgt voor zowel een lagere energierekening, een hoger energielabel maar ook een stijging van de woningwaarde!

Voordelen van bodemisolatie

Het isoleren van de kruipruimte is een eenmalige investering die ieder jaar weer grote voordelen met zich meebrengt. De belangrijkste voordelen van kruipruimte isolatie staan hieronder nog eens op een rijtje:

  • Bodemisolatie, zorgt voor een betere isolatie van uw woning
  • Bodemisolatie is in veel gevallen mogelijk met subsidie
  • Geen last meer van optrekkend vocht
  • Minder vocht in de kruipruimte
  • Een droger huis is sneller op de juiste temperatuur, dit scheelt aanzienlijk op uw energierekening!
  • Bodemisolatie en een drogere woning is beter voor de gezondheid, een lagere luchtvochtigheid vermindert de kans op schimmels, ongedierte en huisstofmijt.
  • Bodemisolatie verbeterd het energielabel en de waarde van uw woning.

Ter conclusie is dat het aanbrengen van kruipruimte isolatie zoals chips of parels ten eerste een relatief simpele verduurzamingsmaatregel is om uw woning te verduurzamen. Bodemisolatie is in bijna elke woning toe te passen, behalve als er geen kruipruimte onder de woning is.
Ten slotte en misschien wel het belangrijkste is dat de kosten van bodemisolatie zijn laag en snel terug te verdienen.

Uw woning voorzien van bodemisolatie? De ABCadviseur helpt u graag!

×