Skip to main content

Glas vervangen als investering?

Tocht door je ramen? Vervang enkel en dubbel glas voor HR++ en/of triple glas. De warmte blijft binnen en het geluid blijft buiten en het is goed voor je energierekening en het klimaat. Wanneer vervang je het glas en waarvoor ga je het vervangen? Wat zijn de kosten en wat levert het op? De ABCadviseur legt het uit!

Ook leggen wij u uit waar de ABCadviseur op let tijdens de woning opname voor het energielabel of een maatwerkadvies.

Enkel glas, dubbel glas, HR, HR+, HR++, triple glas, wat betekent het eigenlijk? Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een warmte werende coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert. Een nog wat onbekende glassoort is vacuümglas: dat is dubbel glas dat supergoed isoleert door vacuüm. vacuümglas is wel duurder dan HR++ of tripel glas.

Kosten en besparing HR++ glas

Dubbel of enkel glas in nog goede kozijnen? HR++ glas in de bestaande kozijnen is dan een goede keuze. Als je alle ramen (20 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas, kost dat ongeveer € 3.700.

Wat bespaar je ermee?

Stel, je had in de woning overal dubbel glas, dan scheelt dat zo’n € 85 tot 210 per jaar aan energiekosten, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt.
Had je ook nog enkel glas? Dan bespaar je veel meer.

En als je enkel glas vervangt?

Als je enkel glas vervangt, blijven de kosten hetzelfde maar is de besparing een stuk hoger. De besparing is ongeveer het dubbele van de besparing met dubbelglas!

Slimme investering voor uw woning.

De voordelen van isolatieglas merk je gelijk. Het blijft warmer in huis en je voelt minder kou en tocht. Had je nog enkel glas, dan ben je ook af van condens op de ramen en water op de vensterbank.
Hoe zit het met de financiële voordelen? De kosten betaal je in één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Het is dan ook vooral aantrekkelijk op de lange termijn dus. De winst die je maakt als je enkel glas vervangt door HR++ glas, is te vergelijken met een rente van 4,5 procent op je spaarrekening. Daarbovenop is het ook goed voor de waarde van je woning en het klimaat.

Subsidies en leningen isolatieglas

Isoleren kost geld. Hoe betaal je de kosten? Er zijn aantrekkelijke subsidies en leningen voor isolatie en andere verduurzamende maatregelen.

  • ISDE, SVOH zij beide landelijke subsidies voor verduurzaming. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Laat je 2 of meer maatregelen uitvoeren, heb je extra voordeel: het bedrag per vierkante meter is dan hoger.
  • De subsidie voor triple glas is hoger dan voor HR++ glas, maar dan moet je het wel laten plaatsen in een nieuw isolerend kozijn. Maar door de subsidie is het prijsverschil van dubbelglas nagenoeg gelijk met HR++ glas in bestaande kozijnen.
  • Sommige gemeenten en provincies geven ook subsidie voor isolatie. Check de regelingen in jouw gemeente op Energiesubsidiewijzer.
  • Ga je een hypotheek afsluiten? Dan kan je mogelijk extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen.
  • Er is ook een voordelige lening voor energiebesparende maatregelen: de Energiebespaarlening.

Wat voor glas heb je?

Om je ramen op een slimme manier te kunnen isoleren, is het belangrijk te weten wat voor glas er nu in zit.

Hoe weet je wat voor glas er in jouw kozijn zit?

Enkel glas herken je waarschijnlijk wel. Enkel glas bestaat uit één glasplaat. Dat kun je goed zien op de plek waar het glas in het kozijn zit. Bij dubbel glas zie je aan de zijkant, bij het kozijn, een aluminium strip tussen de platen. Maar hoe weet je of het dubbel glas is of HR-glas? Hier een paar simpele trucs en tips om dat te checken:

  • Houd een aansteker of een lampje 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammetjes in het raam. Je ziet 4 vlammetjes. Hebben alle lichtjes dezelfde kleur? Dan is het dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een andere kleur (meestal roze of blauw)? Dan is het HR glas. De kleur ontstaat door de coating van het glas. Met deze truc kun je alleen zien óf je HR-glas hebt, niet welk soort HR-glas.
  • Kijk of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met Ar, HR, HR+ of HR++ erbij. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbel glas hebt.

Enkel of dubbel glas vervangen?

Enkel glas altijd vervangen

Heb je nog ramen met enkel glas? enkel glas isoleert niet en is niet meer van deze tijd. De ABCadviseur adviseert daarom al het enkel glas in de woning meteen te vervangen voor HR++ glas of triple glas. Je bespaart daarmee niet alleen veel energie, je krijgt ook meer wooncomfort in huis, het blijft warmer en je hoort minder geluid van buiten. Ook kan je kiezen voor vacuümglas, maar dat is een stuk duurder.

Twijfel je tussen gewoon dubbel glas en HR++ glas? Niet doen: je bespaart geen geld door te kiezen voor gewoon dubbel glas. Nieuwe kozijnen met gewoon dubbel glas zijn namelijk net zo duur als met HR++ glas.

Gewoon dubbel glas in verwarmde ruimtes vervangen

Heb je nu ‘gewoon’ dubbel glas, dus zonder HR met een of meer plussen, dan is het zeker zinvol om dat te vervangen door HR++ of triple glas. Vooral in ruimtes die je regelmatig verwarmt, zoals de woonkamer, keuken en een werkkamer die je veel gebruikt.

Het levert meer woon comfort op en je bespaart energie. In onverwarmde ruimtes is het financieel alleen de moeite waard om dubbel glas te vervangen als je de kozijnen gaat vernieuwen.

Gewoon dubbel glas wordt ook wel thermopane glas genoemd.

Wist je dat?

Er is geen prijsverschil tussen HR++ glas en gewoon dubbel glas.

Glas vervangen: kies HR++

Zijn de kozijnen nog goed?
Dan hoef je in principe alleen het glas te vervangen. Kies voor glas met een hoge isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert beter, maar daarvoor moet je meestal je kozijnen voor vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met ‘gewoon’  dubbel glas.
Voor de kosten hoef je het niet te laten: HR++ glas is net zo duur als ouderwets dubbel glas.

Check je kozijnen

Het draait niet alleen om de isolatiewaarde. Kijk ook of je huidige kozijnen geschikt zijn voor dikkere (en dus zwaardere) glassoorten, zoals HR++ glas. Houten kozijnen die nog goed zijn, kunnen meestal aangepast worden voor HR++ door de sponningen uit te frezen en glaslatten te gebruiken.

Het advies is daarom als volgt:

  • Kies HR++ glas als dat past in je huidige kozijnen. Indien het nodig en mogelijk, laat je de sponningen uitfrezen en glaslatten plaatsen.
  • HR++ glas past niet altijd in de draaiende delen van je raam, omdat die wat dunner zijn.
    Neem HR++ glas op de plekken waar het wel kan, bijvoorbeeld in het vaste deel van het raam en kies HR+ of HR glas op de plekken waar HR++ glas niet past bijvoorbeeld in het draaiende deel van het raam. De ABCadviseur adviseert wel om het gebruik van HR+ en HR-glas te beperken, omdat het minder goed isoleert dan HR++ glas. Ook krijg je er geen subsidie voor. In plaats van het kiezen voor minder goed glas, kun je ook het kozijn in het draaiende deel van het raam vervangen, zodat er wel HR++ glas in kan.
  • Past er nergens HR++ glas? Dan kun je alsnog kiezen om de kozijnen in verwarmde ruimtes te vervangen. Zeker als je denkt dat de kozijnen binnen 10 jaar toch aan vervanging toe zijn of omdat je het huis wilt verduurzamen. Het lijkt heel duur, maar de subsidie voor triple glas in nieuwe isolerende kozijnen is behoorlijk hoog: daarmee kun je de extra kosten voor isolerende kozijnen voor een groot deel dekken. Let wel op de voorwaarden van deze subsidie.

Geen houten kozijnen?

Zijn de kozijnen gemaakt van ander materiaal dan hout bijvoorbeeld staal, kunststof of aluminium? Laat je dan adviseren over de mogelijkheden. Sommige huizen hebben bijvoorbeeld stalen kozijnen die te karakteristiek zijn om te vervangen.

In de meeste gevallen kan dubbel glas in kunststof- of aluminium kozijnen worden vervangen door HR+ of HR++ glas. Kan dat niet of zijn je kozijnen toch binnen 10 jaar aan vervanging toe?
Kies dan voor triple glas met nieuwe isolerende kozijnen en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor de ramen. En de meerkosten vallen met de subsidie mee. Geïsoleerde kozijnen met triple glas zijn zo’n 20 procent duurder dan gewone kozijnen met HR++ glas. Maar omdat de subsidie op triple glas in nieuwe kozijnen bijna 3 keer zo hoog is als die op HR++ glas, betaal je er uiteindelijk maar een fractie meer voor.

Glas vervangen voor kozijnen met triple glas

Kozijnen voor triple glas zijn er in de zelfde materialen als voor dubbelglas. Hout, kunststof, aluminium of staal met thermische onderbreking. Kies voor kozijnen met een dubbele kierdichting, deze isoleren het beste. De keuze voor het materiaal van de kozijnen (hout, kunststof, aluminium of staal) maakt voor het milieu niet uit.

Glas vervangen door vacuümglas

Vacuümglas is een soort dubbel glas dat even goed isoleert als triple glas, maar veel dunner is. De ruit is ongeveer 8 mm dik: dat is stukken dunner dan alle andere soorten isolatieglas. Vacuümglas is wel stukken duurder dan HR++ glas of triple glas.
Vacuümglas wordt vooral veel gebruikt voor monumenten of een beschermd stadsgezicht je kan het zien als een een alternatief voor monumentenglas.

Glas vervangen alternatief: voorzetraam of monumentenglas

HR++ of triple glas in jouw woning niet mogelijk? Je kunt de isolatie van enkel glas ook verbeteren met bijvoorbeeld voorzetramen, raamfolie of monumentenglas. De besparing en comfort hiervan zijn vergelijkbaar met ‘gewoon’ dubbel glas. Wij raden deze vormen van isolatie alleen aan als HR++ glas echt niet mogelijk is voor jouw huis. Bijvoorbeeld als je in een monument of een huurhuis woont.

Glas vervangen alternatieven: voorzetraam of raamfolie

Met een voorzetraam maak je op een creatieve manier ‘dubbel glas’ van het bestaand enkel glas. Het voorzetraam wordt aan de binnen- of buitenkant geplaatst tegen bestaand houten raamwerk of in een stalen kozijn, zodat een isolerende luchtlaag (spouw) tussen de glasplaten ontstaat.

Ook zijn er voorzetramen verkrijgbaar met HR-coating: die isoleren nog een stukje beter.

Heb je weinig geld of zoek je een tijdelijke oplossing tot je het grondiger kunt aanpakken? Dan kan raamfolie een goede oplossing zijn. Het geeft hetzelfde resultaat als een voorzetraam, maar is goedkoper. Een nadeel is dat het eerder beschadigt of stuk gaat.

Glas vervangen monument? Speciaal glas of raamfolie

Voor monumentale panden of panden met een stadsaanzicht, is er speciaal isolatieglas: monumentenglas. Dit ziet eruit als oud glas en is dun zodat het in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Monumentenglas is zowel enkel als dubbelglas.

Er zijn ook alternatieven voor monumentenglas. Een alternatief is vacuümglas. Deze glassoort is dun en isoleert supergoed, ook kan het eruit zien als oud glas. Hierdoor is het geschikt voor monumenten. Het is een stuk duurder dan monumentenglas, maar je bespaart er ook veel meer mee. Ook kun je er isde-subsidie voor krijgen. Een goedkoop alternatief is isolerende raamfolie. Door het gebruik van isolerende gordijnen houd je de warmte ’s avonds en ’s nachts nog beter binnen.

Kleine ramen of glas in lood?

Bestaat jouw raam uit kleine raampjes met latjes ertussen? Overweeg dan om deze te vervangen door een groot raam met een ruitverdeling in de spouw. Je ziet het verschil nagenoeg niet, terwijl het wel een stuk goedkoper is en beter isoleert dan allemaal aparte kleine ramen met isolatieglas. Het is ook mogelijk om glas in lood in de spouw van het isolerende glas te plaatsen.

Glas vervangen: enkel, dubbel, HR, triple en vacuümglas

Er zijn veel soorten isolatieglas en de isolerende werking ervan verschilt nogal.

U-waarde = isolatiewaarde

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager de U-waarde is, hoe beter dat het glas isoleert. Triple glas in een nieuw kozijn heeft een U-waarde van 0,4 tot 0,9. Enkel glas heeft daarentegen een U-waarde van 5,8. Onthoud dus goed, bij glas ga je voor een zo laag mogelijke U-waarde.

Wat is HR-glas?

HR-glas is de afkorting van hoogrendementsglas. HR-glas bestaat uit 2 of 3 glasplaten met daartussen een ruimte (de spouw). Bij HR en HR+ glas zit er gewone lucht in de spouw. Bij HR++ en triple glas zit er een edelgas tussen de glasplaten, in de meeste gevallen is dit argon. De lucht of edelgassen in de spouw zorgen voor de isolatie. Edelgassen geleiden temperatuurverschil slechter dan droge lucht.

Bij alle soorten HR-glas zit er op de glasplaat aan de kamerkant ook een Warmte werende coating die de isolatie nog meer ten goede komt. Vandaar de aanduiding hoog rendement. De coatings in het glas weerkaatsen warmte, terwijl ze wel gewoon licht doorlaten.

Hoe meer plussen, hoe hoger de isolatiewaarde

Elke keer als experts nieuw glas ontwikkelen en op de markt brengen, wordt de isolatiewaarde hoger. Eerst kwam er HR-glas. Nadat dat verbeterd werd, kwamen er plussen achter, zo kwam er na HR kwam HR+ en HR++. HR++ glas heeft een coating en er zit edelgas tussen de glasplaten.

HR++ glas was er eerst alleen met 2 glasplaten, maar dit werd verbeterd door een variant met 3 glasplaten. Met 2 glasplaten heet het officieel HR++ dubbel glas, maar in de praktijk wordt het HR++ glas genoemd. HR++ glas met 3 glasplaten heet officieel HR++ triple glas, maar dat wordt gewoon triple (of tripel) glas genoemd. Andere benamingen voor triple glas zijn: drievoudig glas, driedubbel glas of HR+++ glas.

Belangrijker dan de namen zijn de U-waarde van het glas: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Triple glas heeft een U-waarde tussen de 0,4 en 0,7, HR++ (dubbel) glas tussen de 1,0 en 1,2.

Zonwerende coating

Een zonwerende coating is een coating op het glas die ervoor zorgt dat het glas minder licht doorlaat. Deze coating heeft verder geen effect op de u-waarde van het glas.

Isolatieglas en milieu

Isolatieglas is goed voor het klimaat. Je verbruikt minder energie en daardoor komt er minder uitstoot in de lucht. In een gemiddelde hoekwoning kun je al 260 m3 gas per jaar besparen als je al het enkele glas vervangt door HR++ glas.

De productie van HR++ glas kost  energie, maar met HR++ glas bespaar je door de jaren heen zo veel energie in huis dat dit de productie-energie ruimschoots goedmaakt. De edelgassen (zoals argon) en coatings in triple glas en HR++ glas zijn niet schadelijk voor de gezondheid en het milieu.

Glassoorten voor het energielabel of maatwerkadvies

Voor het energielabel wordt er gekeken naar het type kozijn en naar het soort glas.
De glassoorten die we voor het energielabel aanhouden zijn:

  • Enkelglas
  • Voorzetglas
  • Dubbelglas
  • HR glas
  • HR+ glas
  • HR++ glas
  • HR+++ / Drievoudig-glas / vacuümglas

Energie label aanvragen?

Neem Contact op  Energie Label aanvragen

×