Skip to main content

Goedkoop energielabel verbeteren doe je samen met de ABCadviseur

Voor elke woning is een energielabel, variërend van een label A tot energielabel G. Wanneer is het tijd om je woninglabel te verbeteren? Met behulp van deze tips kun je met een relatief kleine investering je huis energiezuiniger maken.

Het energielabel, oftewel het energieprestatiecertificaat.

Het energielabel, officieel bekend als het energieprestatiecertificaat. Het energieprestatiecertificaat wordt opgesteld door de ABC adviseur en varieert van een energiezuinig (A) tot onzuinig (G). Het gemiddelde woninglabel is een D. Labels E, F en G worden vaak beschouwd als slecht. Het label wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals isolatie, ventilatie, verwarmingssystemen en het gebruik van energiebronnen.

In 2015 zijn door de overheid voorlopige energie certificaten toegekend aan alle woningeigenaren, gebaseerd op slechts het bouwjaar en de veronderstelling dat er sindsdien geen verbeteringen zijn aangebracht aan het pand. De kans is dus groot dat dit niet meer actueel is.

Als je je huis wilt verkopen of verhuren, heb je een energie label nodig. Hiervoor dien je de ABCadviseur te raadplegen. De ABCadviseur beoordeelt je huis en voert metingen uit van het raamoppervlak, het type glas en het oppervlakte van de gevel. Vaak volgt er na zo’n bezoek advies over hoe je je woning kunt verbeteren.

Als huurder ben je beperkt in de mogelijkheden. Hoewel je energie kunt besparen door je gedrag aan te passen, tochtstrips aan te brengen en de cv-ketel lager te zetten, heeft dit geen invloed op het energielabel. Het draait namelijk om de energie prestaties van het gebouw zelf.

Energielabel gekoppeld aan hypotheek

Hoe beter je energielabel, hoe meer hypotheek je volgend jaar kunt krijgen, oftewel: Energielabel gekoppeld aan hypotheek. Het maximale leenbedrag wordt namelijk vanaf 2024 gekoppeld aan de energiezuinigheid van je huis.

MUURISOLATIE IS DE MOEITE WAARD

Voor huiseigenaren zijn er talloze mogelijkheden om hun woning te verbeteren. Zit je met je handen in het haar omdat je huis energielabel G heeft? Geen paniek. Met een laag label is het eenvoudig om labelstappen te maken. In theorie kan elk gebouw het tot energielabel A schoppen. Bij de ene woning zal dit meer moeite kosten dan voor de ander, maar voor een gemiddelde woning is dit goed te realiseren.

De eerste stap is het isoleren van de muren. Hoe snel je de investering terugverdient, hangt af van onder andere de gasprijs. Als er veel energie verloren gaat, is het zeker de moeite waard. Spouwmuurisolatie kan bij een hoekwoning ervoor zorgen dat de energierekening jaarlijks met wel 480 euro daalt. Voor elke woning is dit anders. Spouwmuurisolatie kan het energielabel al met één of twee stappen verbeteren, maar hoeft niet altijd zo te zijn.

Lees hier hoe je een muur isoleert.

ZELF VLOERISOLATIE AANBRENGEN

Goedkoop energielabel verbeteren door vloerisolatie.

Zodra de muren geïsoleerd zijn, kunnen we naar het dak en de vloer kijken. “Vloerisolatie ontbreekt het vaakst in een huis, terwijl mensen vaak wel beginnen met dakisolatie. Vloerisolatie kun je prima zelf aanbrengen. Dit is niet alleen een goede manier om het energielabel te verbeteren, maar ook om koude voeten te voorkomen.

Hoewel enkel glas niet meer gebruikelijk is, zijn er nog steeds huizen met deze beglazing. Door hoog rendementsglas (HR++) in dezelfde kozijnen te plaatsen, kun je grote winst behalen. Nog beter is HR+++, maar in veel gevallen moet hiervoor het kozijn worden vervangen. Als je toch al rotte kozijnen hebt die moeten worden vervangen, is dit misschien wel het moment om voor driedubbel glas te kiezen.

Zodra de muren, het dak en de vloer geïsoleerd zijn, wordt het tijd om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Met de huidige energietarieven verdien je de investering binnen ongeveer zes jaar terug. Als je 5000 euro op de bank zet, ontvang je 1 tot 2 procent rente. Door te investeren, kun je hier meer winst mee behalen.

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN 

Vergeet niet om te kijken of je in aanmerking komt voor de ISDE-subsidie, die beschikbaar is tot 2030. De subsidie is voor alle duurzame maatregelen, zoals warmtepompen, isolatie en elektrische kookplaten. De overheid heeft 350 miljoen euro in de pot gestopt, waarvan dit jaar nog 238 miljoen euro beschikbaar is.

De overheid wil mensen motiveren om zoveel mogelijk te verduurzamen. Daarom krijg je meer subsidie wanneer je twee of meer maatregelen neemt. Bij één duurzame maatregel ontvang je ongeveer 15 procent subsidie, terwijl dit bij twee of meer maatregelen rond de 30 procent ligt.

Lees hier meer over de subsidies.

Als je alle genoemde maatregelen hebt genomen, bereik je met een gemiddelde woning al snel energielabel A. Een warmtepomp is niet noodzakelijk. Als je er wel een hebt, kan het energie label eenvoudig stijgen tot A+++. De huidige doelstellingen bereiden ons voor op het volgende doel: een land met uitsluitend energie neutrale woningen in 2050. Als je slim bent, begin je alvast met verduurzamen, vooral bij woningen die tussen de jaren 30 en 50 zijn gebouwd. Daar is veel winst te behalen en kun je pas echt goedkoop energielabel verbeteren.

Voordat u begint met het isoleren van uw woning, lees dit!

Goedkoop energielabel verbeteren? Wij helpen u graag verder bij het maken van een labelstap!

Energielabel aanvragen?

Neem Contact op  Energie Label aanvragen

×