Skip to main content

Halfsteensmuur of steensmuur isoleren. Zo ga je te werk!

Steensmuur isoleren of halfsteensmuur isoleren!? Het is mogelijk, maar wel een stuk lastiger dan het isoleren van een spouwmuur. In dit artikel vertellen wij u hier meer over.

Wat is een halfsteens muur?

Wat is nou een halfsteens muur? Een halfsteens muur is een muur die opgebouwd is uit een dikte van een halve steen dik. Vaak is een halfsteens muur een niet dragende muur en wordt vaak toegepast als tussenwand in de woning. De dikte van de muur is doorgaans 10cm. Verder komt het ook regelmatig voor dat de berging en of garage volgens dit principe gebouwd is.
Doordat er geen sprake is van een spouwmuur, is er geen mogelijkheid om de spouw te isoleren. Met een steens of halfsteens muur is de kans ook aanzienlijk groter op vochtproblemen.

Bent u van plan om een halfsteens muur na te isoleren? Houd dan ook rekening met eventuele koudebruggen.

Wat is een steens muur?

Wat is nou een steens muur? Een steens muur kun je zien als een dubbele muur. De dikte van de muur is ongeveer een steenlengte dik wat neerkomt op een 20cm. De steens muur wordt vaak toegepast als dragende muur en wordt ook vaak gebruikt voor garages en bergingen. Ook is dit type muur vroeger toegepast bij de bouw van woningen in de vorm van gevels. Doordat er geen sprake is van een spouwmuur, is er geen mogelijkheid om de spouw te isoleren. Met een steens of halfsteens muur is de kans ook aanzienlijk groter op vochtproblemen, wat ook zeker een reden is voor steensmuur isoleren.

Steensmuur of halfsteensmuur isoleren!?

Isoleren van de muur

De mogelijkheden voor het Steensmuur of halfsteensmuur isoleren, zijn dus beperkt doordat de muur geen spouw bevat. Een spouwmuur reguleert het vocht en kan relatief gemakkelijk gevuld worden met isolatiemateriaal.

Bij een enkelsteens muur of halfsteensmuur is er dus geen sprake van vochtregulering, waardoor vochtproblemen en schimmels vaker voorkomen. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op het wooncomfort maar ook op de gezondheid. Om hier vanaf te komen, is het van belang om uw muur te isoleren.
Dit kan op twee manieren: vanaf de buitenkant of vanaf de binnenkant.

isoleren vanaf de buitenkant

Het isoleren kan vanaf de buitenkant. Dit kan door isolatiemateriaal te plaatsen en het geheel met bakstenen dicht te metselen of om gevelstrips (steenstrips, pleisterwerk) rondom het metselwerk te plaatsen. Er wordt als het ware een nieuwe gevel tegen de bestaande gevel aan geplaatst met daartussen isolatiemateriaal.

Het isoleren van de muur vanaf de buitenzijde brengt veel voordelen met zich me. De belangrijkste voordelen zijn dat dit vaak een positief effect heeft op het energielabel, de besparing op energiekosten en de stijging van de woningwaarde.
Verder vinden de werkzaamheden zicht buiten plaats waardoor de overlast gering blijft en u de woning niet hoeft te verlaten.
Hier tegenover staan wel hoge kosten en dient er een bouwvergunning aangevraagd te worden.

Enkelsteensmuur isoleren vanaf de binnenkant

Het Steensmuur of halfsteensmuur isoleren vanaf de binnenzijde van een muur gebeurt vaak aan de hand van een voorzetwand. Zo wordt er ruimte gecreëerd tussen de bestaande muur en de voorzetwand. De ruimte die hiertussen ontstaat kan dan weer worden gevuld met isolatiemateriaal. Op deze wijze creëer je eigenlijk een soort spouwmuur. Veel toegepaste isolatiematerialen om de Steensmuur of halfsteensmuur isoleren zijn glaswol, steenwol en isolatieplaten. De voordelen van het plaatsen van een voorzetwand met isolatiemateriaal zijn als volgt.

Het aanbrengen is eenvoudig en gemakkelijk af te werken met gipsplaten of Agnesplaten. De kosten zijn een stuk lager dan het isoleren van de buitenkant en er hoeft geen bouwvergunning aangevraagd te worden. Hier tegenover staat wel dat de werkzaamheden binnen zijn wat overlast kan geven aan de bewoners.

Energielabel updaten nadat u de muren heeft geïsoleerd.

Wanneer u uw woning gaat isoleren, draagt dit bij aan het wooncomfort en de energiebehoefte van uw woning. Ook kan dit positieve gevolgen hebben voor uw energielabel, waardoor de waarde van uw woning stijgt. Het energielabel is een mooie indicatie van de energiezuinigheid van uw woning.

Energie label aanvragen?

Neem Contact op  Energie Label aanvragen

One Comment

×