Skip to main content

Foute energielabels! Wat valt hier aan te doen?

Woningverhuurders die hun bewoners letterlijk in de kou laten staan! Dat is wat er steeds meer aan het licht komt. Bewoners zijn ten einde raad en vrezen voor de energierekening. Het werd zelfs zo gek dat ze met kleedjes in hun eigen woonkamer moesten gaan zitten tegen de kou. Op papier zijn er woningen met een goed energielabel, maar de bewoners vermoedden dat er iets niet klopte.  

Huidige energielabels hoe is dit opgebouwd?

Energielabels worden in Nederland uitgegeven door vakbekwame energieprestatieadviseurs. Energielabel G is het minst energiezuinig en energielabel A++++ is het meest energiezuinig. Vanaf 2021 is er een strengere rekenmethodiek gekomen om de energielabels te berekenen, dit is de NTA 8800. Dat is waarom er nu twijfels zijn over de juistheid van de energielabels die hiervoor zijn uitgegeven. In de uitzending van Radar komen zulke schrijnende voorbeelden aan het licht dat het logisch is dat de bewoners twijfelen aan de juistheid van hun energielabel. 

Zo was er in de uitzending van Radar een bewoner waarbij de slaapkamermuren vol met schimmel zaten, deze woning werd beoordeeld met een energielabel B. Een andere woning werd in 1987 (!) voorzien van dubbelglas en ging in 2020 ineens van energielabel F naar C. Omdat de voorbeelden zo schrijnend waren heeft Radar een onafhankelijke energieprestatieadviseur op pad gestuurd om de woningen te voorzien van een ‘second opinion’. 

De toekomst 

Het kabinet heeft besloten dat iedereen vanaf 2050 volledig energieneutraal moet gaan wonen. Vooruitlopend hierop mogen huurwoningen met een energielabel E, F of G vanaf 2030 niet meer worden verhuurd. Dit betekent dat er in 7 jaar tijd ongeveer anderhalf miljoen woningen verduurzaamd moeten worden. Om dit te kunnen realiseren moet er haast gemaakt worden met het verduurzamen van woningen. 

De focus ligt vooral op verduurzaming van woningen met een E, F en G label. Dat betekent dat de bewoners die Radar hebben ingeschakeld nog jaren moeten wachten voordat hun woning aan de beurt is voor verduurzaming. 

Second opinion 

De huizen waarvan werd vermoed dat ze een onjuist energielabel hadden zijn door de energieprestatieadviseur opnieuw beoordeeld. De bewoners hebben namelijk ook tijden lang gevraagd om de rapporten die de energielabels bevestigden. Er was zelfs een woning van een bewoner die nog enkel glas had en zonder ook maar één aanpassing in de woning van energielabel F naar energielabel B is gegaan. Dit was voor Radar reden om een onafhankelijke energieprestatieadviseur op pad te sturen. Hij nam de woningen wel op volgens de nieuwe rekenmethodiek, NTA 8800 en de resultaten waren schrikbarend. 

Woningen die volgens de woningverhuurder energielabel A zouden moeten hebben, hadden volgens de energieprestatieadviseur respectievelijk energielabel C en D. De woning die volgens de woningverhuurder energielabel B zou moeten hebben, werd door de onafhankerlijke energieprestatieadviseur beoordeeld met energielabel G! Dit is de minst duurzame die er bestaat. 

Klopt uw energielabel

Het energielabel van uw woning kunt u op vragen op ep-online. Hier kun u door uw postcode en huisnummer in te voeren uw energielabel vinden.
Heeft u twijfels over de correctheid van het energielabel van uw woning? Neem dan contact op met de verhuurder van de woning. De verhuurder kan dan vervolgens de ABCadviseur inschakelen om de woning te voorzien van een nieuw energielabel.

Mocht uw verhuurder niet willen meewerken, kunt u zelf ook een afspraak inplannen voor het opnemen van de woning.

Voor het aanvragen van een offerte kunt u onze energielabel prijscalculator gebruiken 

Energie label aanvragen?

Neem Contact op  Energie Label aanvragen

×