Skip to main content

Een slecht energielabel zegt niet alles over je toekomstige energierekening

Vind je je droomhuis op funda, maar heeft het energielabel F? Wat zegt dat over de toekomstige energierekening? En wat niet?

Vanaf 1 januari 2022 is het verplicht om het energielabel te vermelden in verkoopadvertenties voor huizen. Dit geeft potentiële kopers inzicht in het gemiddelde energieverbruik van de woning en hoe dit nog verbeterd kan worden.

Veel onduidelijkheid over het energielabel

De aandacht voor het energielabel is de laatste tijd sterk toegenomen door onder andere de toegenomen energieprijzen, maar ook omdat er nog veel onduidelijk is: ‘Mensen zien een huis met een slechter energielabel als E, F of G en denken dan snel dat daarvoor een flinke investering nodig is. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Zo hoeft niet elk huis met een energielabel F of G eerst grondig verduurzaamd te worden voordat je er comfortabel in kunt wonen. Huizen uit de jaren zeventig en tachtig die achteraf niet geïsoleerd of verduurzaamd zijn, krijgen vanwege het bouwjaar al snel een energielabel C of D. Dit terwijl een jarendertighuis standaard op label G zit. De investeringskosten voor een jarendertighuis met F of G zijn dus niet per definitie hoger dan voor zo’n jarenzeventighuis met energielabel C of D.’

De energierekening vaststellen. Hoe ga ik te werk?

Het energielabel geeft inzicht in het gemiddelde energieverbruik van een woning. Dit zegt nog vrij weinig over je toekomstige energierekening, omdat dit erg persoonsafhankelijk is. Het is altijd mogelijk om aan de huidige bewoners vragen wat zij aan energie kwijt zijn, maar staar je niet blind op het maandbedrag van een ander.

Dat is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Zoals welk energiecontract zij hebben afgesloten. En of je het huis laat opwarmen door de zon, of vaak je gordijnen of rolluiken dicht hebt. Maar ook: met hoeveel personen zij wonen en of ze wel of niet thuiswerken. Deze kleine aspecten kan  al veel verschil maken op een energierekening. Kortom zegt de energierekening van een ander weinig over de energierekening die jij krijgt.

Hoeveel kost welke verbeteringsslag?

Heb je een huis op het oog met een slecht energielabel, laat je dan eerst goed adviseren door ons (maatwerkadvies). De kosten van een verbeteringsslag zetten wij voor u op een rijtje en misschien nog wel belangrijker, wij rekenen voor u uit wat de terugverdientijd van een investering is.

De ABCadviseur helpt je verder!

Heb je een koophuis en ben je van plan deze te verduurzamen? Wij adviseren je graag en helpen je de beste keuzes te maken.

De ABCadviseur is gespecialiseerd in het geven van verduurzamingsadviezen aan klanten.
Wij maken inzichtelijk welke stappen je moet zetten om met de woning naar een energielabel A te klimmen, wat de kosten zijn en hoe snel de investering is terug verdient.

Energie label aanvragen?

Neem Contact op  Energie Label aanvragen

×