Glassoorten
Naast gewoon dubbel glas zijn er nog een hoop andere glassoorten. Deze verdienen de aandacht en daarom beschrijven wij elk soort raam in het kort. Voor elke situatie is er wel een geschikte ruit. De glassoorten kun je onderverdelen in verschillende categorieën. Of je nou zoekt naar betere isolatie of een betere veiligheid in een minder veilige buurt.
Ook leggen wij u uit waar de ABC adviseur op let tijdens de woning opname voor het energielabel of een maatwerkadvies.
Glassoorten
Isolatieglas
Thermopane
Zonwerend glas
Geluidswerend glas
Gekleurd glas
Brandwerend glas
Draadglas
Gelaagd glas
Gehard glas
Inbraakwerend glas
Plexiglas
HR+++ glas
Voorzetramen
Glas-in-lood
1) Isolatieglas
Dit is de algemene term voor glas wat als doel heeft om te isoleren. Denk aan de verschillende soorten dubbel glas, maar ook het nieuwe driedubbel glas en vacuümglas ! Als men nieuw dubbelglas neemt wordt het vooral voor dit doeleinde gebruikt; het beter isoleren van de woning.
2) Thermopane
Thermopane is een andere benaming voor dubbel glas. Thermopane is een van oorsprong Duits bedrijf dat dubbel glas leverde, deze naam is echter in de volksmond overgenomen als synoniem voor dubbel glas. Tegenwoordig wordt deze term minder gebruikt doordat er betere glassoorten te koop zijn.
3) Zonwerend glas
De naam zegt het al. Dit is glas wat gemaakt is om het zonlicht te weren. Hierdoor hoeft u geen extra rolgordijnen of ander zonwering aan te schaffen. Erg handig in de zomer omdat de airco dan minder hoog hoeft te staan en u op de energiekosten zult besparen. In de winter geniet u weer van de isolerende werking van het glas en hoeft de verwarming minder hoog. Ook in dit geval valt er te besparen op de energierekening.
4) Geluidswerend glas
Door geluidswerende folie (of 2 glasplaten met verschillende diktes) wordt het geluid extra goed geïsoleerd. Vooral handig bij het wonen aan een drukke weg of in de buurt van een vliegveld. Deze ramen zorgen voor meer rust in huis.
5) Gekleurd glas
Glas is van zichzelf doorzichtig. Wilt glas graag een kleurtje geven, dan is dit mogelijk in verschillende kleuren. Dit kan uit praktisch oogpunt zijn of omdat het past bij uw inrichting.
6) Brandwerend glas
Brandwerend glas is vrij kostbaar, maar draagt wel bij om de verspreiding bij een eventuele brand tegen te gaan. Hierdoor heeft u of bijvoorbeeld uw medewerkers mogelijk net de extra tijd om te ontsnappen.
7) Draadglas
Het draadglas is duidelijk te herkennen aan de draden in het glas, dat verklaard ook de naam. En zorgt het ervoor dat de ruit niet uit elkaar valt bij een barst, maar dit draad maakt de ruit niet steviger.
8) Gelaagd glas
Gelaagd glas bestaat uit 2 glasplaten die tegen elkaar aan zijn gesmolten, met daartussen een folie (vergelijkbaar met inbraakwerend glas). Deze folie zorgt dat de ruit niet uit elkaar valt bij inslag. Denk aan een voorruit van een auto, die is altijd gelaagd.
9) Gehard glas
Bestaat uit 1 glasplaat, door een bepaalde productietechniek wordt het glas enorm hard. Dit type glas wordt gebruikt voor een douchedeur, salontafel en bushokjes.
10) Inbraakwerend glas
Is een onderdeel van gelaagd glas. Doordat folie wat tussen 2 glasplaten is gesmolten, maakt het het glas erg taai om doorheen te komen. Het glas blijft aan elkaar kleven.
11) Plexiglas
Eigenlijk is de naam glas onjuist, aangezien het een kunststof is. Doordat het enorm helder is wordt het wel eens verward met glas. Plexiglas heeft dezelfde kenmerken als glas en is vaak nog sterker dan dubbel glas. Wel ligt de prijs aan de vrij hoge kant.
12) HR+++
Ook wel bekend als driedubbel glas. Een nieuw soort met nog een betere isolerende werking dan dubbel glas. Bestaande uit 3 glasplaten met 2 luchtspouwen.
13) Voorzetramen
Een alternatief om van enkel glas over te gaan naar de voordelen van dubbel glas. Voorzetramen kunnen voor enkel glas geplaatst worden om de isolatie te verbeteren. Een goede oplossing wanneer het plaatsen van dubbel glas niet mogelijk is.
14) Glas-in-lood
Een glassoort dat iedereen kent; denk aan de gekleurde ramen in oude kerken. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden en de isolatie hoeft niet meer zo slecht te zijn als voorheen.
Glassoorten voor het energielabel of maatwerkadvies
Voor het energielabel wordt er gekeken naar het type kozijn en naar het soort glas.
De glassoorten die we voor het energielabel aanhouden zijn:
- Enkelglas
- Voorzetglas
- Dubbelglas
- HR glas
- HR+ glas
- HR++ glas
- HR+++ / Drievoudig-glas / vacuümglas
Bent u van plan uw woning te verduurzamen? Lees dan vooral ook het stukje over de huidige subsidie.