Skip to main content

De douche warmteterugwinning (WTW).

Douche WTW is een systeem dat de warmte van wegstromend douchewater terugwint en gebruikt om koud leidingwater voor te verwarmen. Dit resulteert in minder energieverbruik om het water verder op te warmen naar de douchetemperatuur. Het principe is vrij eenvoudig: tijdens het douchen wordt het gebruikte douchewater langs de inkomende koud waterleiding gevoerd, waardoor het koude water voorverwarmd wordt. Hierdoor hoeft de warmtepomp minder energie te leveren en te gebruiken.

De verschillende soorten watersystemen.

Er zijn verschillende soorten douche WTW-systemen beschikbaar, zoals de douchepijp, de douchegoot en de douchebak WTW. De meest voorkomende systemen zijn de douchepijp en de douchegoot. De douchepijp heeft het hoogste rendement, omdat deze ca. twee meter lang is en er een groot traject is waar de warmteoverdracht kan plaatsvinden. De douchepijp moet verticaal ingebouwd worden, wat alleen mogelijk is als de doucheruimte zich minimaal een verdieping hoger bevindt. Bij de douchegoot en de douchebak is er minder hoogteverschil, waardoor het rendement ook wat lager ligt.

Met een goede douche WTW kan ca. 52% bespaard worden op het verwarmen van het douche water. Het betreft dus alleen het douchewater wat hiervan profiteert. De mate van energiebesparing heeft dus direct te maken met het douchegebruik.

Overwegen om een douche watersysteem te installeren.

Als u overweegt om een douche warmteterugwinning te installeren, zijn er verschillende factoren om rekening me te houden. Het rendement van het systeem hangt bijvoorbeeld af van de inbouwmogelijkheden en de locatie van uw doucheruimte. Een goede installatie kan u helpen om energie te besparen en uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Ook voor het energielabel speelt de douche wtw een belangrijke rol. Een energielabel aanvragen kun je altijd voordelig aanvragen bij de ABCadviseur.nl

Ik hoop dat dit artikel nuttig was voor uw website! Laat me weten als u nog vragen heeft.

Energie label aanvragen?

Neem Contact op  Energie Label aanvragen

×