Skip to main content

Wat is het energielabel? 

De ABCadviseur legt het uit 

Vanaf 1 januari 2021 kunnen alleen energielabels voor woningen worden aangevraagd en worden opgesteld op basis van de NTA 8800.
De NTA8800 voldoet aan de Europese richtlijnen Energieprestatie Gebouwen (EPBD) en is de opvolger van de NEN7120.
De ABCadviseur hanteert de methodiek en mogen daarom energielabels opstellen.

Wat is het energielabel?

 Net als elektronische apparaten zoals uw TV, wasmachine en koelkast, een energielabel hebben, hebben woningen deze ook. Dit energielabel geeft u inzicht in het energieverbruik van uw woning, maar biedt ook adviezen voor verdere verduurzaming. Het energie label geeft kopers of huurders inzicht in hoe energiezuinig uw woning is.

Het energielabel is kun je zien als maatstaf voor de kwaliteit van woningen op het gebied, energieverbruik en energiezuinigheid van de woning. Hoe hoger het label (A is hoog, G is laag), hoe energiezuiniger een woning is. 

Indirect zegt het energielabel ook iets over het wooncomfort in de woning. Een woning met een G-label, biedt minder wooncomfort aan dan een woning met een A-label. Als bewoner ervaar je in een woning met label G over het algemeen meer ongemakken en energiegebruik. Het hoge energieverbruik kom doordat de woning slecht, nauwelijks of niet geïsoleerd is en nog enkel glas heeft wat dan weer als gevolg heeft dat het energieverbruik hoog ligt.  

Vragen over het verbruik van uw woning? Neem contact op

Energieprestatie berekening 

De basis van het energielabel, bestaat uit de energieprestatieberekening. De berekening berekent het theoretische gebouw gebonden energiegebruik uitgedrukt in kWh per m2 van de woning. Dit is de energie die nodig is voor verwarmen van de woning, warm tapwater ventilatie en verlichting. Er wordt uitgegaan van standaard bewonersgedrag en standaard klimaatcondities, waardoor het mogelijk wordt gemaakt om soortgelijke woningen onderling te vergelijken. 

De uiteindelijke berekening worden gemaakt aan de hand van meer dan 150 kenmerken. Een aantal hiervan zijn: 

 • Bouwjaar 
 • Afmetingen 
 • Gebruiksoppervlakte 
 • Gevel en dakoppervlakte 
 • Isolatie 
 • Type beglazing 

  Maar ook kijken we naar de installaties die aanwezig zijn in de woning zoals:

 • Warmteopwekker 
 • Ventilatie 
 • Warm water 
 • Koeling 
 • Zonnepanelen 

 

 

Energielabel verbeteren tot A+++

De woningopname 

Al deze bovengenoemde kenmerken hebben invloed op het berekende energiegebruik en dus op het uiteindelijke label. Tijdens de woningopname worden de benodigde kenmerken van de woning, vastgelegd door de ABCadviseur en meegenomen in de berekening. 

Voorbeeld van een energielabel

Aan de bovenzijde van het energielabel, vind u het labelletter van de woning. Dit label letter komt voort uit de energieprestatieberekening.Op de voorpagina van het energielabel, vindt u een korte samenvatting bij de verschillende onderdelen die de uiteindelijke energiezuinigheid van de woning bepalen. 

Wat vind je verder op het energielabel:

Berekenen van het Energie Verbruik

Nadat we bij u langs zijn geweest voor de opname van de woning, wordt de woning uitgewerkt in de Vabi software. In het programma Vabi vullen we alle kenmerken van uw woning in waarop een berekening wordt gemaakt.

De uitslag van deze berekening wordt gedaan op basis van het fossiele energiegebruik. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar, kWh per m². Wanner de berekening gemaakt is, wordt deze gecontroleerd en vervolgens geregistreerd in de database www.ep-online.nl. Vervolgens wordt het label aangemaakt en versturen wij het energielabel naar het door u opgegeven e-mailadres.

Het vaststellen van de energie prestatie van uw woning voor een energielabel is verplicht bij de verkoop en/of verhuur van uw woning. Ook is het soms mogelijk om een rentekorting bij de bank te krijgen wanneer de energie prestatie van de woning wordt vastgesteld.

Ook wanneer u uw woning wilt verduurzamen kunnen wij u helpen. Wij bezoeken uw woning en aan de hand van een inspectie leveren wij u een maatwerkadvies

Heeft u al een energielabel?
Ga naar ep-online

Energielabel aanvragen?

Neem Contact op  Energielabel aanvragen

×